The proceedings of the architectural conference “The Castles of Industry” have been published by ianos publications. The book features the article “FORUM – Industrial Ruins as a Possibility for New Common Spaces”, written by Dimitris Gourdoukis. The article, using the project Forum/Agora as a case study, examines how in a post-political condition empty industrial building shells might be the last chance for Greek cities to develop new common spaces; Space of gathering and political enactment.

Description of the book from the publisher:

Κυκλοφορούν τα Πρακτικά του Πανελλήνιου Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής με τίτλο «Τα κάστρα της Βιομηχανίας», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 12-14 Μαΐου 2022. Πρόκειται για μια συνέκδοση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και των εκδόσεων IANOS. Το Συνέδριο διεξάγεται από το ΤΕΕ/ΤΚΜ υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. […]

Σε αρκετές πόλεις μεγάλα ανενεργά βιομηχανικά συγκροτήματα έχουν ενταχθεί στη ζωή της πόλης μέσω της επανάχρησης. Πολλά όμως παραμένουν ανενεργά έχοντας υποστεί μεγάλες φθορές και κινδυνεύοντας από ανεπανόρθωτες βλάβες. Το συνέδριο έχει στόχο να διερευνήσει θέματα που αφορούν στην καταγραφή, τεκμηρίωση και διαχείριση σημαντικών ανενεργών βιομηχανικών συγκροτημάτων και κτιρίων που σήμερα αποτελούν στοιχεία μνήμης. Ακόμα, επιδιώκει να αναδείξει το συσχετισμό με ζητήματα βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας και αναζητά συνέργειες, τρόπους και μεθόδους που θα επαναφέρουν αυτά τα συγκροτήματα στην καθημερινή μας ζωή. Η διοργάνωση του συνεδρίου θέλει να ενθαρρύνει το επιστημονικό έργο, που μέσα από την έρευνα και τις προτάσεις του μπορεί να φωτίσει τον συσχετισμό του θέματος με ζητήματα εκπαίδευσης, καθώς και με το κοινωνικό πεδίο μέσω πρωτοβουλιών και δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Στο συνέδριο παρουσιάζονται 56 εισηγήσεις σχετικές με τις τέσσερις θεματικές ενότητές του. Η έκθεση που συνοδεύει το συνέδριο συγκεντρώνει 30 βραβευμένες συμμετοχές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και 36 επιλεγμένες από τα Τμήματα και τις Σχολές Αρχιτεκτονικής διπλωματικές εργασίες.

ianos.gr