Nicosia medical school

[Ακολουθεί το κείμενο στα ελληνικά]
ΕΝ
Entry for the architectural competition for the design of a new medical school building at the university campus of the University of Nicosia.
The design was based on the principle that a medical school, as any other university building, shouldn’t be just a place where the students go in order to attend classes and then leave. Instead the proposal tries to imagine the design proposal as a place where the students, along with instructors and administration stuff, spend an important part of their day and should therefore offer them high quality spaces not only for their main activity, but also in the spaces intended for leisure, meeting and rest.
In that direction the proposal echoes a cloister organization: It expands to all four edges of the site allowing for the creation of a large open space in the center of the building. This space, organized in levels and planted extensively, is understood as the heart of the building. That interior courtyard, while large in size and the main organizational element of the building, remains hidden from the outside. Aim was to function as a secret space; a surprise for the visitor that approaches the building. The exterior of the building on the other hand becomes ‘monolithic’: it leaves only a couple of small openings through which you can see the interior courtyard while some vegetation that appears on the elevations provides some hints for what exists on the inside. Classrooms, labs and offices are placed on the outside perimeter of the building, while the interior is occupied by a large corridor facing the courtyard through transparent glass panels.

GR
Συμμετοχή στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον σχεδιασμού του νέου κτιρίου της Ιατρικής Σχολής στης πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Βασική αρχή της παρούσας πρότασης αποτέλεσε η πεποίθηση ότι η Ιατρική Σχολή, όπως και κάθε άλλη πανεπιστημιακή σχολή, δεν αποτελεί απλά ένα κτίριο στο οποίο οι φοιτητές πηγαίνουν, παρακολουθούν τα μαθήματά τους και φεύγουν. Αντίθετα, αποτελεί ένα τόπο όπου οι φοιτητές – όπως και το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό – περνούν ένα σημαντικό μέρος της ημέρας τους και επομένως οφείλει να τους παρέχει χώρους υψηλής ποιότητας όχι μόνο ως προς το κομμάτι της κύριας δραστηριότητάς τους, αλλά και ως προς τους χώρους συνάθροισης και στάσης.
Σε αυτή την κατεύθυνση, το κτίριο ακολουθεί μία σχεδόν ‘μοναστηριακή’ λογική οργάνωσης: Απλώνεται στο σύνολο του οικοπέδου φτάνοντας περιμετρικά στα όρια και των τεσσάρων πλευρών του, ενώ στο κέντρο του οικοπέδου δημιουργείται ένας μεγάλος, διαμορφωμένος υπαίθριος χώρος, έντονα φυτεμένος, που στοχεύει να αποτελέσει την καρδία στη ζωή του κτιρίου.
Η εσωτερική πλατεία, παρότι μεγάλη σε μέγεθος, αλλά και σημασία για την οργάνωση του κτιρίου, είναι ουσιαστικά ‘κρυμμένη’ από τον εξωτερικό χώρο. Η πρόθεση είναι να λειτουργεί εν ήδη ‘μυστικού’, σαν μία έκπληξη για κάποιον που προσεγγίζει για πρώτη φορά το κτίριο. Έτσι παρότι είναι προσβάσιμη και ανοικτή, μπορεί να δώσει την απαραίτητη ιδιωτικότητα στους φοιτητές της σχολής, αλλά χωρίς να αποκλείει φοιτητές και προσωπικό από άλλο σημεία του campus να φτάσουν σε αυτή. Ο πράσινος χαρακτήρας του αιθρίου, που ενισχύεται από τις ξύλινες επενδύσεις, μεταφέρεται μόνο ως υπόνοια ή ίχνος στις εξωτερικές όψεις. Μεγάλα κομμάτια επιφανειών στις οποίες αναπτύσσονται αναρριχητικά φυτά, που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το ύφος του εσωτερικού, μοιάζουν να αποτελούν σημειακή συνέχεια του πρασίνου του εσωτερικού αιθρίου. Η εξωτερική πλευρά του κτιρίου, έρχεται σε αντιδιαστολή με το εσωτερικό. Οι όψεις δίνουν την αίσθηση ενός μονολιθικού όγκου, καθότι η εσωτερική πλατεία είναι από τα περισσότερα σημεία μη ορατή από το εξωτερικό. Οι κύριοι χώροι διδασκαλίας και έρευνας έχουν τοποθετηθεί στην εξωτερική περίμετρο του κτιρίου, ενώ στην εσωτερική βρίσκεται ένας πλατύς διάδρομος με συνεχή οπτική επαφή με την εσωτερική αυλή.

Site plan

Bird’s eye view

view of the interior courtyard

perspective view

view of the interior courtyard

perspective view

perspective view

elevations

louvers system

vegetation and program diagrams

model photographs

>>info:
design:object-e | Dimitris Gourdoukis & Katerina Tryfonidou with Nefeli Xarchari, Xenia Papastergiou, Nikos Christodoulou, Garyfallos Papadopoulos
architectural consultant:Stavros Vergopoulos
landscape architecture consultant:Kiki Ilousi
structural engineering consultants:Giorgos Gantsidis & Ioakeim Papadopoulos (Statoras)
date:2015
Nicosia medical schoolDimitris Gourdoukis
0